آیا بعضیها علم غیب یا قدرت خارقالعاده دارند؟
چرا بسیاری از مردم به قدرت روانی اعتقاد دارند؟
بسیاری از مردم اعتقاد دارند افرادی با قدرتهای استثنایی برای پیشگویی آینده یا قدرتِ کنترل ذهن یا تلهپاتی وجود دارند. دانش عمومی میگوید نشانه قابل اثباتی برای این نوع اعتقادات در دسترس نیست ولی معتقدین به نیروهای خاص، از شعور یا تحصیلات کمتری برخوردار نیستند.
سه تحقیق علمی گسترده توسط محققین دانشگاه شیکاگو که در برگیرنده سنجش بیش از ۲ هزار نفر میباشد نشان داده است افراد معتقد یا مخالف این نوع اعتقادات در زمینه شعور و تحصیلات تفاوتی با هم ندارد. اما افراد معتقد به سحر و پیشگویی و باور به نیروهای خاص از ضعف داوری ذهن و ضعف تشخیص در حین بررسی منطقی، برخورار هستند.
در سنجشهای صورت گرفته قرار شد قدرت حافظه، علاقه برای داشتن تلاش فکری و رضایت از زندگی را در بین شرکت کنندگان جویا باشند.
وقتی این سئوال عنوان شد که آیا امکان دارد از طریق شیوههای مخصوص غیرعلمی و غیرمنطقی از آینده با خبر شویم؟ شرکت کنندگانی که معتقد به پیشگویی آیندهیی که هنوز نیامده است کمبودی از نظر تحصیلات یا قدرت حافظه ذهنی، نسبت به بقیه وجود نداشت.
اما وقتی نوبت به سنجشهایی شد که قدرت تشخیص در حین مجادله و بکارگیری منطق را هدف قرار دادند محققین متوجه شدند این نوع افراد از توانایی بازبینی و بررسی و ذهن انتقادی کمتری برخوردارند.
آزمونهای کوتاهی که به دو گره معتقدین و مشکوکین در زمینه بکارگیری منطق، نحوه بحث و تواناییهای تشخیص، داده شده است نشان داد که افراد مشکوک به وجود نیروهای خاص، داوری ذهنی بهتری دارند.
در این تحقیقات، به این نتیجهگیری مستقیم نرسیدند که ضعف داوری ذهن و ضعف تشخیص در حین بررسی منطقی، منجر به پذیرش نیروهای ماوراالطبیعی و جادویی میشود ولی آماده سازیشان برای پذیرش این نوع اعتقادات را آسانتر میسازد.
محققین در ضمن متوجه شدند آنها که به این نیروهای خاص اعتقاد دارند در ۷۰ درصد موارد در محیطهایی بزرگ شدهاند که این نوع اعتقادات، قابل قبول شمرده میشدند.
نکته جالب آخر اینکه، آنها که معتقد به نیروهای خاص، پیشگویی و تلهپاتی و حتی وجود افراد مشابه «سوپرمن» هستند در زندگیشان، رضایتمندی بیشتری نشان میدهند. به نظر میرسد وقتی معتقد باشیم سوپرمنهایی هم همزمان با ما در جامعه وجود دارند به خودی خود باعث افزایش امیدواری و جالبتر بودن زندگی در خیلیها خواهد شد.
منبع: مجله علم روانشناسی