ماهواره «آئلوس» انقلابی در اندازهگیری میزان وزش و سرعت باد
ماهواره «آئلوس» سرعت و جهت وزش باد را در سطح زمین اندازه میگیرد

دانشمندان مرکز فضایی آندویا روی ماهواره جدید موسوم به «آئلوس» Aeolus کار میکنند که برای اولین بار به مدار زمین فرستاده شده و سرعت و جهت وزش باد را در سطح زمین اندازه میگیرد. دانشمند نروژی مشغول کار روی کالیبراسیون و صحت اندازه گیریهای این ماهواره هستند.
ماهواره آئلوس، شهریار بادها رهسپار فضا شد
پس از چندین سال یکی از جاهطلبانهترین برنامههای آژانس فضایی اروپا برای مشاهده تغییرات و پیشبینی آب از فضا عملی شد. ماهواره «آئلوس» توسط موشک پرتابگر وگا به مدار زمین فرستاده شد. موشک پرتابگر، موشکی است که ماهواره یا فضاپیما را به فضا پرتاب میکند.
آئلوس در اسطوره شناسی یونام خدای بادهاست. امسال در اواخر ماه اوت آژانس فضایی اروپا بالاخره توانست ماهواره، «آئلوس» را به مدار زمین بفرستد تا برای اولین بار پرده از رازهای باد بردارد. «آئلوس» میتواند سرعت باد را در ارتفاع ۳۲۰ کیلومتری بالای سر ما اندازه بگیرد.
«آئلوس» روزی ۱۶ بار میزان سرعت و جهت وزش باد را در سطح کره زمین اندازه میگیرد
ماهواره آئلوس انقلابی در اندازهگیری میزان وزش و سرعت باد الگوی وزش باد را در سرتاسر جهان ایجاد میکند.
آن گرت استروم، یکی از دانشمندان آژانس فضایی اروپا در پروژه ماهواره، «آئلوس» میگوید: «همین الان که من و شما داریم با هم صحبت می کنیم «آئلوس» به دور زمین میچرخد. در مدار قطبی از قطب شمال به سمت قطب جنوب حرکت میکند. آئلوس این طور که میبینید دور زمین میگردد و زمین هم در حال چرخش است. در نتیجه «آئلوس» عملاً روزی ۱۶ بار میزان سرعت و جهت وزش باد را در سطح کره زمین اندازه می گیرد.»
این ماهواره از سیستم لیزر موسوم به «لیدار» استفاده میکند که فناوری سنجش از راه دور است و میتواند میزان سرعت و جهت وزش باد را بسنجد.
تاکنون در هیچ یک از مأموریتهای فضایی چنین اندازهگیریهایی انجام نشده بود.