توصیههایی برای از شیر گرفتن کودک
از شیر گرفتنِ کودک
از شیر گرفتنِ کودک مسألهی مهمی است که، به شرایطِ عاطفی و خلقی مادر و کودک، بستگی دارد. پیش از اقدام به قطعِ شیردهی، توجه به وضعیتِ سلامتِ جسمی و رشدی کودک و بررسیهای پزشکی توسط متخصصِ اطفال حائز اهمیت است. فرآیندِ از شیر گرفتن کودک بایستی به طور صحیح انجام گیرد، تا آثارِ هیجانی و رفتاریِ منفی بر روی کودک بجا نگذارد.
نکات زیر برای مادرانِ شیردهی که قصد دارند، در ماههای آتی روند شیردهی به خردسالشان را خاتمه دهند مفید خواهد بود:
1_ توصیههای پزشکِ کودک در خصوصِ سلامتی، نوع و نحوهی تغذیهی کودک را در اولویت قرار دهید.
2- توجه داشته باشید که، از شیر گرفتن بهتر است به صورتِ یک فرایندِ تدریجی انجام گیرد، تا به صورت یکباره و ناگهانی، لذا به قصدِ تست کردنِ واکنش کودک، نسبت به قطعِ تغذیه از سینهی مادر، یکباره شیردهی را قطع نکنید، چرا که این روش ممکن است کار را سختتر کند و باعثِ مقاومت، لجبازی، اضطراب و بیقراری کودک شود.
3_ شرایطِ مادر، بویژه از این نظر که خانه دار است یا شاغل، باید در نظر گرفته شود.
4_ مادر باید کاملا مطمئن باشد که مایل است کودک را از شیر بگیرد، یعنی باید قاطعانه و صبورانه تصمیم خود را مبنی بر قطع شیردهی عملی کند.
5_ در قطع شیردهی بصورت تدریجی ، مادر باید به صورت برنامه ریزی شده، با توجه به سنِ کودکِ خود، چند ماه پیش از آنکه کودک به ۲ سالگی برسد، مقدماتِ قطعِ تغذیه از سینهی مادر را، ابتدا با افزایشِ فاصله بین دفعاتِ شیردهی و سپس با کاهشِ تدریجی دفعات شیردهی فراهم کند.
6_ اگر احساس میکنید شرایطِ فرزندِ شما به گونهای است که براحتی همکاری نمیکند و نیاز به زمانِ بیشتری هست، حتما زمان بدهید و تعجیل نکنید، فراموش نکنید که سنِ ۲ سالگی الزاما زمان اتمام شیردهی نیست و شما میتوانید با آرامشِ بیشتر حتی چند ماه دیرتر کودکتان را از شیر بگیرید، مهم اینست که فرزند شما در بهترین حالتِ ممکن و به گونهای ثمربخش این مرحله را طی کند.
7_ زمانیکه کودک، اصرارِ زیادی برای شیر خوردن از سینه دارد، او را با اجبار و زور از خود دور نکنید، اینکار باعث ناراحتی و پرخاشگری کودک میشود و میتواند او را دچار اضطراب کند.
8_ میتوانید وعدههای شیردهی حذف شدهی کودک را با جایگزین کردن وعدهی غذایی مناسبش در محیطهای بیرون از خانه (مثلا در پارک) انجام دهید، چون در چنین شرایطی، کودک سرگرمتر است و کمتر ممکن است بهانهگیری کند.
9_ هنگام بهانهگیری کودک و تقاضای شیر خوردن از سینه با آرامش و قاطعانه و بدونِ خشونت نه بگوئید، و بهتر است در این مواقع حواسِ او را پرت کنید.
10_ توجه داشته باشید که تحول روانی کودک کاملا مرتبط با تغذیه از سینهی مادر و رابطهی عاطفی بین مادر و کودک است، لذا زمانی را برای از شیر گرفتنِ کودک انتخاب کنید، که حوادثِ تنشزای دیگری در شرف وقوع نباشند، مثلا قطع کردن شیر مادر برای یک مادر شاغل بهتر است، قبل از زمانِ بازگشتِ مادر به محلِ کار نباشد، یا به عنوان نمونه قطع شیردهی هنگامِ مسافرت یا همزمان با آموزشِ کنترلِ ادرار یا در مواقعی که کودک بیمار است، نباشد.
11_ برای از شیرگرفتنِ کودک در شبها، بهتر است از پدرِ کودک برای خواباندن کودک در رختخوابش کمک بگیرید. فراموش نکنید که از شیر گرفتن تنها بر عهدهی مادر نیست و نیاز به همکاری بقیهی اعضای خانواده خصوصا پدر دارد.
12_ به کودک بیشتر محبت کنید و بگذارید احساس نزدیک بودن به شما را همچنان داشته باشد، سعی کنید با قصه گفتن، نوازش کردن و بودن در کنارِ کودک از لحاظ عاطفی آرامش بخشِ او باشید.
13_ بدونِ اینکه کودک را بترسانید، یا به او دروغ بگویید، و بخواهید او را به اصطلاح گول بزنید، با آرامش و صبر و تدریجاً او را از سینه جدا کنید.
14_ روشهای سنتی مانند آغشته کردنِ سینهی مادر به برخی مواد گیاهی تلخ مزه ممکن است عوارضی برای سلامت کودک داشته باشد، از سویی زخمی و دردناک جلوه دادن سینهی مادر نزدِ کودک، ممکن است باعث ترس و یا احساس گناه در کودک شود، لذا این روشها توصیه نمیشوند.
15_ کودکتان را تشویق کنید با شما سر سفره بنشیند و با توجه به اینکه کودکتان به چه طعم ها و غذاهایی علاقمند است، سعی کنید تغذیهی او را با خوراکیهای مورد علاقهاش و به مقداری که تمایل دارد انجام دهید، تا کودک بهتر بتواند با شما کنار بیاید.
منبع: دکتر سمیرا شیرمحمدی